CENTRAL BANK OF
2 TRINIDAD & TOBAGO

November 9, 2011
CIRCULAR LETTER TO ALL PENSIONS FUND PLANS Rer: CB-OIF1-2714/2011

RE: THE CENTRAL BANK (PAYMENT OF SUPERVISORY FEES AND CHARGES) REGULATIONS, 2011

The Central Bank of Trinidad and Tobago (the Central Bank), via letter dated September
13 2011, informed the industry that the Central Bank (Payment of Supervisory Fees and Charges)
Regulations, 2011 {Regulations) were made effective as at August 12, 2011.

Subsequent to this, the Central Bank has been asked to clarify a number of issues
pertaining to the supervisory fee payable by pension plans. Given that the queries raised are
relevant to all pension plans, we are circulating for your information a FAQ sheet that we hope
addresses your concemns.

We kindly ask that corporate trustees, individuai trustees and insurers with deposit
administration contracts forward this letter and attachments to Management Committee members,
plan sponsors and actuaries as appropriate.

Please be guided accordingly.

Yours sincerely

Carl Hiralal
Inspector of Financial Institutions

Attch.

Eric Williams Plaza, Independence Square, Port-of-Spain, Trinidad, Trinidad and Tobago
Postal Address: P.O. Box 1250

Telephone: (868) 625-4835; 4921; 5028; Fax: (868) 627-4696; Telex: 22532; 22386
E-Mail Address: info@central-bank org.tt



APPENDIX |
PAYMENT OF SUPERVISORY FEES - PENSION PLANS

FAQ SHEET

. To whom will the notice under Regulation 14 be addressed?

A notice will be sent fo the trustees of the pension plans - either the corporate trustee or
individual trustees. The trustee will be instructed to inform the management committes
and/or sponsor company as appropriate.

. Who pays the supervisory fee where trust deed and rules do not permit?

The Central Bank considers that the responsibility of the payment of the supervisory fee
will be assigned to one of the following: the trustee, sponsor company and/or management
commitfee. Where this function has not been specifically assigned, the Central Bank
expects that the body that makes payments as required under section 176 (1) of the
Insurance Act Chap. 84:01 will also be responsible for the payment of these supervisory
fees.

. Where a pension plan was established in the 12 months preceding a fiscal year and
has not yet completed and/or submitted its first set of audited financial statements
when the Central Bank is determining the supervisory fee payable for that fiscal
year, on what assets will the supervisory fee be based?

Where the audited financials are not completed buf management accounts or unaudited
financial statements are available, the Central Bank will use that information. Where there
reports are not available, the projections of fotal assets stated on the pension plan’s
actuarial valuation report and submitted as part of the registration process will be used.

. Will the supervisory fee be pro-rated in the first year of the pension plan’s
existence?

No, there will be no proration of fees. There are two billing periods for the year: January
and June. If registration of the pension plan takes place after December 31¢t in any year,
the pension plan will not be required to pay a supervisory fee for that billing period.

In the event of a merger where one pension plan no longer has any assets (or any
liabilities) and is thus an empty shell, but the process of winding it up and cancelling
the registration has not been completed, does a supervisory fee apply?

If the pension plan no longer has assets and is in the process of winding up, there is no
expectation regarding payment of a supervisory fee.



6. Does the supervisory fee still apply whilst the winding-up process is ongoing but
before the pension plan’s registration is cancelled?

The supervisory fee will apply during the winding up process and will cease when the plan
is de-registered or when the plan no longer has any assets.

7. What data will be used to reflect the Plan’s assets?

For the purposes of calculating supervisory fees, the total assets stated on the audited
financial statements will be used.

8. The definition of “assets” in Regulation 2 refers to assets shown in the pension
plan’s accounts for its most recent financial year. Where that financial year is the 12
months ended 30 June or 30 September, the pension plan will not have completed
and submitted its audited financial statements in time for the Central Bank to use
them to assess the supervisory fees due for the next fiscal year. In these
circumstances, what asset values will the Central Bank use to determine the
supervisory fees due?

The Central Bank will utilise the last available financial statements of the pension plan in
order to ascertain the supervisory fee.

9. When does the Central Bank require payment of the supervisory fee and how is it to
be paid?

Regulation 15 specifies that the payments must be made in two instalments and by
January 315t and June 30 of each year. Regulation 15 also details how the fees should
be comprised. Further by Circular letter dated September 13, 2011, the Central Bank
advised pension plans that payment could be effected by cheque payable to the Central
Bank. Please note that only managers’ cheques will be accepted.
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